İyi Reklam Nedir?
Tam 56 yıl önce yapılmış bir reklam kampanyası. Think Small ve Lemon diye iki ayrı reklamdan oluşuyor.Bu kampanyanın önemi satışları arttırmak ve marka sadakati yaratmak dışında koca bir sektörün de yapısal değişimini sağlamış olmasıdır.2.Dünya Savaşı’ndan yaklaşık 15 yıl sonra Adolf Hitler ile özdeşleşmiş bir markaydı Volkswagen. Bu nedenle diğer ülkelere hele ki Amerika’ya satmak imkansız olarak gözüküyordu. DDB reklam ajansı tarafından hazırlanan Think Small (Küçük Düşün) kampanyası ise tüm olumsuz şartlara rağmen imkansızı başarmıştır.
Efsane sanat yönetmeni Helmut Krone ve reklam yazarı Julian Koenig tarafından hazırlanan kampanya günümüzde 20. Yüzyıl’ın en iyi reklam kampanyası olarak tanımlanır. Savaş sonrasında Amerika tam bir tüketim çılgınlığına girmişti. Pasta üzerinde büyük bir dilim sahibi olan otomobil sektöründe ise yapılan reklamların temel amacı kullanıcıya daha fazla bilgi vermekti. İşte bu noktada DDB’nin yaptığı Think Small kampanyası mevcuttan farkıyla aradan sıyrılarak imkansızı başardı. Çünkü hedef kitleyi fazla bilgi ile yormak yerine ürüne ve ürünün özelliklerine odaklamayı başarmıştı.
Kocaman beyaz bir fon üzerine küçük bir şekilde yerleştirilen Volkswagen Beetle ve altında yazan tek bir yazı. Think small. Daha küçük puntolarla sunulan bilgilendirici metinlerde ise bahsedilen şey dönemin büyük ve konfor odaklı Amerikan yapımı otomobillere oranla daha küçük ve yalın özellikleri taşımasıydı. Bunu bir avantaj olarak hedefledikleri kitleye sunmaktaydılar. Otomobile sahip olmanın sosyal statü göstergesi olduğu bir dönemde ‘’Küçük Düşün’’ kampanyası tüketici ile dürüst ve samimi bir konuşma yaparak küçük, hızlı gitmeyen, çirkin ve yabancı bir arabayı satmayı başarabilmiştir.
Temelde yola çıkılan nokta hayal satmak yerine ürünün insanlara ne fayda sağladığını göstermek olmuştur. İnsanlar fayda görecekleri bir teklif aldıklarında değerlendirme noktasına geldiklerinde ikna olmaya çok daha uygun bir tavır sergilerler.
Hazırlanan diğer reklamda ise ürün daha büyük bir konumdadır ve altında Limon yazmaktadır.
Limon Amerika’da bozuk şeyler için kullanılan bir deyimdi ve ürünü pazarlarken kullanılacak bir slogan gibi gözükmüyordu. Bu tamamen delilikti. Altında yazılan açıklamada ise Volkswagen’ın kalite kontrolünden bahsediliyordu. O zamana kadar kimse böyle bir reklam görmemişti. Dürüst, sevimli, ve espiri kokuyordu. Kamuoyunun hemen sahiplenmesi de bundan olsa gerek. DDB’nin büyük yazarlarından Keith Reinhard reklamın yayınlanmasından birkaç sene sonra John Hegarty’e çok ilginç bir şeyden bahsedecekti. Aslında bu reklam kampanyasının bu denli yüksek bir enerji ile reklam dünyasına giriş yapması ve benimsenmesinin altında IBM yatıyordu. O senelerde IBM tarafından yapılan ‘’Büyük Düşün’’ başlıklı kampanya DDB tarafından evrilerek Volkswagen’in ‘’Küçük Düşün’’ kampanyası haline gelmişti… İşte tüm zamanların en iyi reklam kampanyasının yaratıcıları ve gerçekleri bu şekilde. Kendi zamanında olmayan bir tarz kullanarak, zincirleri kırarak yapılan bu mükemmel çalışma üstünden seneler geçse bile konuşulmaya devam ediyor.